Як вигідніше перевести гроші в Україну

Задача №1 в українських заробітчан - заробити грошей.
Задача №2 - переслати їх рідним в Україну. З другим завданням не все так просто, як може здаватися. Адже при виборі легальних і нелегальних способів переказу коштів поки лідирує другий. Хоча мало-помалу банки відвойовують ринок у "автобусних" систем грошових переказів, знижуючи тарифи і активно рекламуючи безпеку своїх переказів.

Ми вивчили можливі легальні способи переказу коштів з-за кордону. Їх, за словами опитаних банкірів, всього два - через поточні рахунки банків й за допомогою міжнародних систем грошових переказів.

Найпростіший спосіб переказу грошей в Україну пропонують міжнародні системи грошових переказів (МСГП). Лідером є система Western Union, яка займає трохи більше 45% частки ринку переказів в Україну. У п'ятірці лідерів також значаться американська система Moneygram, російські Юністрім, MIGOM і Contact.

Скільки коштує перевести гроші в Україну*
Росія Італія Португалія Великобританія США
Юністрім 2.5 немає даних немає пунктів 2 4
Western Union 2.4 4.4 2.4 2,1-4,7 3-4
Moneygram 1.6 3,5-6,2 0,6-2,2 0,6-2,6 19,8-20,0
Contact 2 3 3 3 1-3
Анелік 3 немає пунктів 3 3 3
* % від суми переказу (у розрахунок бралася сума, еквівалентна 500 і 5000 євро)
Дані міжнародних систем грошових переказів
"При відправленні переказів з допомогою МСГП не потрібно відкриття поточного рахунку, оформлення займає небагато часу і переказ для виплати доступний протягом 10-15 хвилин", - стверджує начальник управління депозитних програм і неторгових операцій Альфа-Банку  Олена Витохіна.
Банкіри відзначають, що перекази через МСГП мають обмеження по сумі."В Україну із-за кордону можна здійснювати переказ коштів у сумі, що не перевищує 50 тис. грн. в еквіваленті, на користь одного одержувача в один операційний день", - говорить директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку  Антон Шаперєнков. Коли ж сума більше, то відправнику необхідно відкрити поточний рахунок
.
Якщо вже і доводиться відкривати поточний рахунок в банку, то можна скористатися іншим способом переказу коштів - через систему SWIFT (відправка коштів з поточного рахунку за кордоном на поточний рахунок в Україні). Клопоти ті ж, але за менші гроші."Перекази через систему SWIFT відрізняються вигідними тарифами та широкою мережею, яка налічує понад 8 тис. учасників", - говорить заступник начальника відділу розробки продуктів індивідуального бізнесу банку "Форум  " Максим Клюй.
Правда, йти такий переказ, на відміну від МСГП, буде не кілька хвилин, а кілька днів ."Відправник, маючи реквізити банківського рахунку одержувача, звертається до відділення будь-якого банку і ініціює відправку коштів. Комісія за відправку коштів встановлюється банком відправника, за виплату коштів - банком одержувача. Гроші надходять на рахунок одержувача протягом 3-5 банківських днів, однак часто це відбувається швидше", - пояснює процедуру директор з комісійними продуктів департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку  Марина Терейковская.
Скоротити час переказу можна, якщо звернутися в банк, в якому у української фінустанови-одержувача відкрито кореспондентський рахунок."Швидкість доставки переказу складе в середньому 1-3 дні. При наявності прямих кореспондентських рахунків в провідних банках світу час проходження переказу може скоротитися до декількох годин", - стверджує Максим Клюй. Найчастіше коррахунки українських банків відкриті в Deutsche Bank, Commerzbank, HSBC Bank, Citibank, OTP Bank, JPmorgan Chase Bank.

Скільки коштує обслуговування поточного рахунку

Банк Плата за відкриття поточного рахунку, грн. Плата за зняття готівки з поточного рахунку
Приватбанк 30 1,0%, мінімум 5 грн.
Ощадбанк 0 1-2%
Райффайзен Банк Аваль 50 0,5-1,0%, мінімум 5 грн., $1 або 1 євро
Укрсиббанк 60 0,6-0,8%
Укрсоцбанк 0 0,5-1,0% мінімум 2-5 грн.
ВТБ Банк 20-60 0,7-1,0%
Альфа-Банк 27 0,5-1,0%
Дані комерційних банків

Задоволення за гроші

Відправити переказ - справа не тільки складна, але і недешева. Приміром, найпопулярніші системи переказів Western Union і Moneygram попросять за відправку грошей від 1 до 30% від суми переказу. Чим більша сума, тим дешевше тариф.
Російські системи в цьому плані більш лояльні, вони просять максимум 3-4%, однак представлені в основному в країнах СНД. У випадку переказу через МСГП комісія стягується тільки з відправника коштів.
Переказ за системою SWIFT вимагає зняття комісії як з відправника, так і з одержувача."Загальна вартість міжбанківського переказу фізособи включає в себе тариф на відправлення переказу банку-відправника від 1 до 5%, плюс тариф транзитного банку за транзит переказу від 1 до 1,5%. При цьому, за умовами відправлення, комісія за транзит може стягуватися як за рахунок відправника, так і за рахунок одержувача", - відзначає заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко. За його словами, комісії за транзит можна уникнути, якщо переказ буде відправлений з банку, в якому відкрито кореспондентський рахунок української фінустанови.
Існує і ще одна комісія за зняття готівки з поточного рахунку. У різних банках вона коливається від 0,5 до 2%."Як правило, за отримання коштів з рахунку в Україні необхідно заплатити близько 1%. Залежно від тарифів плата стягується або при зарахуванні, або при знятті коштів, і не залежить від того, з якого банку прийшли кошти - українського або зарубіжного", - пояснює начальник управління роздрібних продажів Сведбанку  Володимир Довгаль.
Уникнути комісії за зняття готівкових можна, якщо перевести кошти з поточного рахунку на депозитний, відкритий у цьому ж банку. При цьому потрібно вибирати депозит до запитання, який, як і поточний рахунок, дозволяє вільно користуватися коштами. Такі депозитні програми з часів кризи збереглися у багатьох українських банках. За зняття коштів з депозиту банки в більшості випадків не стягують комісію.

Дорожче і швидше або дешевше, але повільніше

Думки банкірів щодо того, яким із способів переказу коштів - через МСГП або систему SWIFT - слід віддати перевагу, розходяться."Схема переведення грошей за системами грошових переказів більш зручна. Це максимум географії, мінімум часу і комісію за відправку переказу платить тільки відправник", - стверджує начальник управління департаменту платіжних систем банку "Фінанси і Кредит  " Ганна Ружинська. З нею не згоден Максим Клюй з банку "Форум". За його словами, тарифи вигідніше у системи SWIFT, хоча такий переказ і забирає більше часу.

Корисні поради:
  • Найдорожчі системи грошових переказів - Western Union і Moneygram, однак у них і самі широкі мережі пунктів обслуговування.
  • Відправляти переказ з країн колишнього СРСР дешевше всього через російські системи грошових переказів. Приміром, Юністрім, Anelik, Contact.
  • Прийнятна комісія за відправку коштів з країн колишнього СРСР становить до 2-3% від суми переказу, з Європи - до 4%, з США - до 5%.
  • Відправляти кошти через систему SWIFT вигідніше всього через банки-кореспонденти українських фінустанов.
  • Найчастіше українські банки відкривають кореспондентські рахунки в іноземних фінустановах, як Deutsche Bank, Commerzbank, HSBC Bank, Citibank, OTP Bank, JPmorgan Chase Bank.
  • Оптимальна комісія за зняття готівки з поточного рахунку становить 0,5% від суми.
Системи грошових переказів з найбільшою мережею філій:
  • Western Union - 430 тис. пунктів обслуговування в більш ніж 200 країнах і територіях.
  • Moneygram - 203 тис. пунктів обслуговування в 190 країнах і територіях.
  • Юністрім - понад 100 тис. пунктів обслуговування в 95 країнах.
Джерело: http://ua.prostobank.ua/groshovi_perekazi/statti/yak_vigidnishe_perevesti_groshi_v_ukrayinu