АУБ продовжуватиме в суді відстоювати інтереси банків

Асоціація українських банків, АУБ, Сугоняко, Association of Ukrainian Banks
Асоціація українських банків продовжуватиме в судовому порядку відстоювати інтереси українських банків. Про це повідомив Президент АУБ Олександр Сугоняко, коментуючи інформацію про те, що Національний банк України подав апеляційну скаргу на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва № 2а-12387/10/2670 від 07.12.2010 р. про визнання незаконними та нечинними окремих пунктів (п. 2, п. 4 та п. 6) Постанови НБУ від 09.06.2010 р. № 273 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», а саме: "6. Банкам, у яких розмір регулятивного капіталу менший, ніж 120 млн.грн., до часу приведення розміру регулятивного капіталу у відповідність до вимог цієї постанови дозволено залучати вклади (депозити) від фізичних осіб (відкривати нові вкладні (депозитні) рахунки фізичним особам та поповнювати діючі) у межах обсягу залучених вкладів фізичних осіб на дату набрання чинності цією постановою".

За словами Олександра Сугоняки, АУБ готова до продовження розгляду справи в апеляційному суді. «Ми відстоюємо рівність перед законом усіх суб’єктів банківської діяльності, незалежно, чи то «великий» або «малий» банк, іноземний або український. Це позиція правди, і ми будемо відстоювати таку свою позицію й надалі, у тому числі й у судовому порядку», - наголосив Президент АУБ.

Одночасно АУБ продовжує роботу з Антимонопольним комітетом України. Зокрема, АУБ направила до АМКУ листа, в якому надала додаткову аргументацію щодо дискримінаційних положень вищезгаданої Постанови НБУ. Пояснюючи позицію банківської спільноти, АУБ ще раз наголосила, що обмеження на залучення додаткових депозитів фізичних осіб, передбачене пунктом 6 Постанови №273, є порушенням умов рівної конкуренції на ринку банківських послуг. «При цьому, - наголошується в листі АУБ, - порушуються права не лише комерційних банків, але і їх клієнтів».

За словами Президента АУБ, «обмеження діяльності третини банків на депозитному ринку веде до монополізації умов його функціонування. Разом з тим, досвід останньої кризи показав, що великий банк не завжди є більш надійним. Штучне примушування клієнтів до обслуговування у великих банках позбавляє їх можливості вільного обрання банківської установи – партнера та нав'язує клієнтам прийняття більш високих ризиків. При цьому політика співпраці з клієнтами у цих банках, їхня тарифна, розрахунково-касова політика тощо може бути менш привабливою для клієнтів, які за таких неконкурентних умов змушені будуть на неї погоджуватись».

У своєму зверненні АУБ просить АМКУ продовжити роботу з відміни пункту 6 Постанови Правління НБУ від 09.06.2010 року №273 як такого, що безпідставно обмежує діяльність значної частини українських банків та порушує рівні конкурентні умови на ринку залучень вкладів фізичних осіб.

Нагадаємо, що, розглянувши поданий банками з ініціативи АУБ позов, Окружний адміністративний суд м. Києва своєю Постановою від 07.12.2010 р. визнав незаконними та нечинними п. 2, п. 4 та п. 6 Постанови НБУ від 09.06.2010 р. № 273 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Окрім цього, Антимонопольний комітет України раніш також підтримав позицію Асоціації українських банків та звернувся до Національного банку України з рекомендацією переглянути окремі положення Постанови НБУ № 273.