Банки мали право видавати валютні кредити без отримання індивідуальної ліцензії

Асоціація українських банків як і Національний банк України, неодноразово висловлювали свою позицію щодо достатності для валютного кредитування генеральної ліцензії НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями.

За останні роки суди в Україні розглянули не один десяток позовів про визнання недійсними договорів кредиту в іноземній валюті. Переважна більшість таких справ вирішена у підтвердження позиції законності кредитування у іноземній валюті за наявності у банку генеральної ліцензії НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями.


Так у рішенні Верховного Суду України від 01.12.2010 року у справі за позовом ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» про стягнення заборгованості за кредитними договорами та за зустрічним позовом фізичних осіб про визнання недійсними кредитних договорів зазначено:
«Відмовляючи в задоволенні позову ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» та частково задовольняючи позов позивачів, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що спірні договори суперечать вимогам закону, оскільки кредит було надано в іноземній валюті, а банк не отримав індивідуальної ліцензії, необхідної для надання й одержання резидентами кредитів в іноземній валюті та використання іноземної валюти на території України як засобу платежу. Погодитись із висновком суду не можна.
Колегія суддів ВСУ дійшла висновку, що уповноважені банки на підставі банківської ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями мають право здійснювати операції з надання кредитів в іноземній валюті». (зазначене рішення опубліковане у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/12766304).

Для прикладу див. лист НБУ від 21.09.2010 року № 18-312/4738-16275, у якому Нацбанк висловлює позицію регулятора та наводить рішення іншого вищого спеціалізованого суду, а саме Вищого господарського суду України від 08.09.2010, яким підтверджена правомірність видачі банком кредиту в іноземній валюті, а також отримання відсотків за кредитом в іноземній валюті на підставі банківської ліцензії та письмового дозволу (генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій). (текст рішення http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/12766304)
- Питання повернення чи не повернення кредитів стояти не може в принципі, кредити мусять бути повернуті, а нові валютні споживчі кредити не видавати. Ключова проблема криється в іншому - часто судові органи узаконюють неповернення боргів банкам. Ця тема потребує серйозної уваги першої особи держави. Без забезпечення захисту прав кредиторів не буде повнофункціонального відновлення кредитування економіки, - резюмував президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.