Судебная практика - 1


У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2010 року м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України

з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:

Пшонки М.П., Мартинюка В.І., Ткачука О.С.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ПАТ «Родовід Банк» про визнання дій відповідача протиправними, стягнення пені за порушення строку повернення вкладу та завданих збитків за касаційною скаргою ПАТ «Родовід Банк» в особі відділення «Закарпатське регіональне управління» на рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 1 червня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Закарпатської області від 19 жовтня 2010 року,

в с т а н о в и л а :

У травні 2008 року ОСОБА_4 звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що 11 лютого 2009 року між ним та відповідачем укладено договір про строковий банківський вклад «Щедрик», згідно з яким ПАТ «Родовід Банк» зобов’язався повернути йому суму вкладу у розмірі 600 євро і нараховані відсотки. 13 березня 2009 року позивач звернувся до банка із заявою про повернення вкладу, проте відповідач відмовився виконати зобов’язання, посилаючись на введення мораторію на задоволення вимог кредиторів (вкладників). Під час розгляду справи 13 жовтня 2009 року вклад було повернуто ОСОБА_4 Тому позивач просив визнати протиправними дії ПАТ «Родовід Банк» по несвоєчасному поверненню вкладу та нарахованих по ньому відсотків за договором, стягнути пеню за порушення строку повернення вкладу в розмірі 72 грн. 06 коп. та 1 400 грн. завданих збитків.

Рішенням Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 1 червня 2010 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Закарпатської області від 19 жовтня 2010 року, позов задоволено частково. Стягнуто з відповідача на користь ОСОБА_4 пеню за несвоєчасне повернення грошового вкладу у розмірі 58 грн. 52 коп., витрати на оплату правової допомоги в розмірі 1 300 грн., у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

ПАТ «Родовід Банк» в особі відділення «Закарпатське регіональне управління» звернулося до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою, в якій просило скасувати судові рішення в частині задоволення позовних вимог позивача і відмовити в цій частині в задоволенні позову, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що суди дійшли обґрунтованого висновку про задоволенні позовних вимог в частині стягнення пені за несвоєчасне повернення грошового вкладу за час відсутності дії мораторію, оскільки у судовому засіданні відповідач підтвердив факт звернення позивача із заявою про повернення депозитного вкладу саме 13 березня 2009 року, тобто до часу дії мораторію, який розпочався лише 16 березня 2009 року, і визнав порушення банком договірних зобов’язань щодо повернення депозитних коштів та нарахованих відсотків.

Наведені в касаційній скарзі доводи спростовуються зібраними доказами у справі.

Виходячи з наведеного, судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст. ст. 332, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ПАТ «Родовід Банк» в особі відділення «Закарпатське регіональне управління» відхилити, рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 1 червня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Закарпатської області від 19 жовтня 2010 року залишити без змін.

Колегія суддів:

Пшонка М.П. Мартинюк В.І. Ткачук О.С.